párizs

Paris

LA DÉFENSE
A LA DÉFENSE PÁRIZS MODERN ÜZLETI NEGYEDE MODERN, DE MÉGIS A FRANCIA ELEGANCIÁVAL FELVÉRTEZETT FELHŐKARCOLÓKKAL, ÚJSZERŰ SZOBROKKAL, ÉS EGYÉB MŰALKOTÁSOKKAL. AZ EURÓPAI UNIÓBAN EBBEN A NEGYEDBEN TALÁLHATÓ A LEGTÖBB 150 MÉTER FELETTI FELHŐKARCOLÓ, ÉS EGYBEN EZ EURÓPA LEGNAGYOBB ÜZLETI NEGYEDE IS. A FELHŐKARCOLÓK, MIVEL KÜLVÁROSBA TELEPÜLTEK, NEM RONTJÁK EL PÁRIZS LÁTKÉPÉT. PÁRIZS 3-13. LEGMAGASABB ÉPÜLETE MIND A LA DÉFENSE NEGYEDBEN TALÁLHATÓ (A LEGMAGASABB AZ EIFFEL-TORONY, MÍG A 2. A BELVÁROSBAN TALÁLHATÓ TOUR MONTPARNASSE TORONY, AMELY OLYAN CSÚNYÁRA SIKERÜLT, HOGY MEGÉPÍTÉSE UTÁN BETILTOTTÁK A FELHŐKARCOLÓK ÉPÍTÉSÉT PÁRIZS BELVÁROSÁBAN). A LA DÉFENSE NEGYEDBE TERVEZETT TOUR GENERALI FELHŐKARCOLÓ UGYANAKKOR 307 MÉTERES MAGASSÁGÁVAL CSAK 17 MÉTERREL FOG ELMARADNI AZ EIFFEL-TORONY MAGASSÁGÁTÓL, ÉS EZ LESZ AZ EURÓPAI UNIÓ LEGMAGASABBB FELHŐKARCOLÓJA. ÉPÍTÉSÉNEK BEFEJEZÉSE 2012-RE VÁRHATÓ. A TOUR GENERALIN KÍVÜL MÉG TÖBB 300 MÉTER KÖZELI, VAGY AZT MEGHALADÓ FELHŐKARCOLÓ ÁTADÁSA VÁRHATÓ A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN, AMELYEK MELLETT A MA LÁTHATÓ LEGMAGASABB, LA DÉFENSE-BELI FELHŐKARCOLÓK SZINTE EL FOGNAK TÖRPÜLNI.
AZ ELSŐ LA DÉFENSE-BELI ÉPÜLET AZ 1960-AS ÉVEKBEN ÉPÜLT, ÉS 1993-BAN LEBONTOTT ESSO-TORONY VOLT, ÉS AZÓTA IS FOLYAMATOSAN ÉPÜLNEK A LA DÉFENSE FELHŐKARCOLÓI. A NEGYEDBEN AZ EMBER TOKIÓBAN, VAGY VALAMELYIK AMERIKAI NAGYVÁROSBAN ÉREZHETI MAGÁT, MELYET AZ ÉJSZAKAI KIVILÁGÍTÁSOK MÉG JOBBAN ERŐSÍTENEK. ÉRDEKESSÉG, HOGY ITT NEM LÁTHATÓ EGY DARAB AUTÓ SE: AZ AUTÓK TELJES MÉRTÉKBEN A FÖLD ALATT KÖZLEKEDNEK, ÉS FÖLD ALATTI GARÁZSOKBAN ÁLLNAK MEG.

Louvre

A világ leglátogatottabb (2006-ban 8.3 millió látogatóval), és egyben egyik legnagyobb, legérdekesebb, és leghíresebb múzeuma több, mint 350 ezer műtárgyat tartalmaz. Olyan híres alkotások találhatók itt mint a Mona Lisa, vagy Delacroix festménye, a Szabadság vezeti a népet, vagy például a Milói Vénusz. A Louvre, méretei miatt, egész napos bejárás alkalmával is csak igen felületesen tekinthető, a bejáratnál osztogatott térkép segít abban, hogy legalább a múzeum leghíresebb alkotásait szemügyre tudjuk venni. A hihetetlen gazdagságú gyűjtemény mellett a múzeum épülete, és az 1989-ben hozzáépített, rozsdamentes acélból készített, pontosan 666 üveglapból álló, 21 méter magas piramis is igen szépek, és érdekesek. Az épületek 1190-ben épültek, Fülöp Ágost parancsára erődítménynek. A 16. században I. Ferenc reneszánsz stílusú palotává alakította, majd Napóleon felújíttatta, és múzeumot rendezett be benne, amely a francia polgári forradalom óta a “köznép” számára is látogatható.

Sacré-Coeur

A 130 méter magas Montmarte hegy Párizs legmagasabb pontja, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. Számos művész élt, és alkotott ebben az inspiratív környezetben, pl. Picasso, Monet, Dali, vagy Van Gogh. A Sacré-Coeur előtt lévő lépcsőn a kilátás mellett sokszor remek zenészek játékát is élvezhetjük. A hangulat itt napközben, és éjjel is fantasztikus. A 234 lépcsőn odavezető út is izgalmas: Párizs egy igen szép részén, fantasztikus házak között követhetjük Amélie útját.

A csodálatos szépségű Sacré-Coeur bazilika, amely egyesek szerint “olyan, mintha cukorból lenne” a francia-porosz háborúban elesett francia katonák emlékére épült, akik lelki üdvéért még ma is folyamatosan imádkoznak a bazilikában. A Sacré-Coeur belső tere nem olyan szép, mint számos más párizsi egyházi épületé, de a hangulat, a kilátás, és a Sacré-Coeur külső homlokzata miatt kihagyhatatlan látnivalónak számít. A Sacré-Coueur 46 évig tartó építkezése 1919-ben fejeződött be.

Eiffel torony

A világ legismertebb épületét ma Párizstól elválaszthatatlannak tekintjük, de ez nem volt mindig így. Építője, Gustave Eiffel először Barcelonának ajánlotta fel, de a katalán város polgármesterének nem tetszett az ötlet. Végül is Párizsban is nehezen, nagy ellenkezéssel szemben épült fel, de a hatalmas siker igazolta Eiffel vízióját – ma az Eiffel-torony a világ leglátogatottabb fizetős látványossága: 2006-ban közel 7 millió ember ment fel a toronyba, míg megépítése óta több, mint 200 millió. De a kezdeti ellenkezések lekűzdése után sem volt “könnyű élete” a hölgynek: villám csapott bele, szélhámos ócskavas-kereskedők többször is eladták, majd Hitler le akarta bontatni, és fegyvereket akart gyártatni belőle (Hitler egyébként se volt Párizs barátja, a II. világháború végén parancsot adott Párizs felégetésére, de ezt a város kormányzója megtagadta). A 324 méteres torony 1887-es megépítésétől 1930-ig a világ legmagasabb építményének számított. A torony szerkezete 7300 tonnát nyom, és a tervező zsenialitására jellemző, hogy nagy szélben sem leng ki többet 6-7 centiméternél. A torony bámulatos kivilágítása 292 ezer wattos.

A lenyűgöző mérnöki zsenialitással megépített torony 1-2. szintjére lépcsőn, és lifttel, míg a 3. szintre kizárólag a 2. szintről induló lifttel mehetünk fel. A legfelső szintről szép időben akár 70 km-re is ellátni. Számítsunk min. 1 órás, de akár még hosszabb sorban állásra is, ráadásul a 2. szinten újabb sort kell kivárnunk, hogy a legfelső szintre jussunk. Érdemes éjszaka is meglátogatni a tornyot, ekkor minden óra elején 10 percig a sárga kivilágítású torony káprázatos módon, fehér fényekben villog, amit a Mars-mezőn minden este fekvő, piknikező, italozó, és ismerkedő fiatalok hatalmas tapssal, és örömujjongással honorálnak. Szép időben, nappal és éjjel is rengeteg ember van a torony előtti parkban – fiataloknak, és fiatalos idősebbeknek ezt a feelinget sem szabad kihagyni.

Champs-élyées

Párizs legnagyobb presztízsű, és legszélesebb sugárútján, a 2 km hosszú Champs-Élysées-n minden valamirevaló márka képviselteti magát csillogó üzleteivel. A világ leghíresebb utcájaként, és leggyönyörűbb sugárútjaként Európa legdrágább bérleti díjaival találkozhatunk itt: egy 1000 négyzetméteres üzlethelyiség bérléséért évi 1,25 millió dollárt kell fizetni. A sugárút számos világhíres eseménynek is helyt ad: itt van a világ leghíresebb kerékpárversenyének, a Tour de France-nak a befutója, itt vonulnak végén július 14.-én, a leghíresebb francia nemzeti ünnepen, Európa legnagyobb katonai parádéja, a díszszemle keretében a katonák (2007-ben már magyarok is), és a gépesített hadi egységek, és hatalmas ünnepségek vannak itt a francia sport sikereikor, pl. amikor a francia labdarúgó-válogatott éppen világbajnokságot, vagy Európa-bajnokságot nyer, vagy épp újévkor. Érdemes nappal, és éjjel végigmenni a Champs-Élysées-n, és magunkba szívni a semmihez sem hasonlítható hangulatot.

Jardin du Luxemburg

Jardin du Luxemburg a legnagyobb nyilvános parkja: Párizs, Franciaország. Park területe 224.000 m2. Jardin du Luxemburg park tartozik, hogy a Grand Palace, a lakóhelye a francia parlament. A lakosok a párizsi, nagyon boldog itt, és gyakran nem tölti lazítani. Jardin du Luxemburg Valóban, eltekintve egy hatalmas területet jellemzi a nagyon szükséges nyugodt és szép, tartós jellegű. A park egy nagy fák és park, amely alapján a látogatók képes elrejteni a nyári V. A jó, de vannak olyan szülők, melyek beépített gyermek attrakciók, homokozó játék, például, vagy egy kisebb tó, ahol a gyerekek tudják kezdeni a hajón. A helyszínen a park Jardin du Luxemburg éttermek, kellemes környezetben. Jardin du Luxemburg is gyakori helyszíne a koncertek és előadások ..

Notre Dame

A Notre Dame alapkövét 1163-ban fektette le III. Sándor, ezután 170 évig építették. E gótikus remekmű a francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, de 1845 és 1878 között az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették. 1991-től 2005-ig ismét jelentős renováción esett át a katedrális. A Notre Dame 113 regiszteres, és 5 manuálos nagyorgonáját ma a világ egyik legjobb hangszerének tartják.

A Notre Dame tornyaiba, fárasztó lépcsőzéssel ugyan, de fel lehet menni, ahol vízköpő szörnyek mellől élvezhetjük a párizsi panorámát. A 402 lépcsős túrán 2 pihenőhely is van, és megtekinthetjük a Notre Dame nagyharangját is. A Notre Dame előtti téren található Franciaország 0-ás kilométerköve.

OPERA GARNIER
A CHARLES GARNIER ÁLTAL TERVEZETT, 1875-BEN ÁTADOTT OPERAHÁZ DÍSZES FŐHOMLOKZAT A CONCORDE TÉR GABRIEL-TERVEZTE PALOTÁIRA EMLÉKEZTET. AZOKHOZ HASONLÓAN A FÖLDSZINT ÁRKÁDÍVES, AZ EMELETET OSZLOPREND TAGOZZA S A KÉT SZÉLSŐ AXIS RIZALITKÉNT KISSÉ ELŐRELÉP. AZ ARCHITEKTÚRA AZONBAN A ZSÚFOLÓDÓ RÉSZLETEK MIATT BIZONYTALANNÁ OLDÓDIK. FINOMKODÓAN APRÓLÉKOS, AZ ÉPÜLET LÉPTÉKÉBŐL KIESŐ FARAGVÁNYOK, SZOBROK KERÜLTEK MINDEN OLYAN HELYRE, AHOL A FŐ TAGOZATOK KÖZÖTT DÍSZÍTHETŐ FELÜLET MARADT. A PÁRIZSI OPERA A KORABELI FRANCIA POLGÁRSÁG ÍZLÉSÉNEK JELLEGZETES MEGNYILVÁNULÁSA. PÁRIZSBAN A PALAIS GARNIER-EL EGYÜTT 5 OPERAHÁZ VAN.

Versaillesi kastélyVersailles egy kicsi falucska volt, majd miután XIV. Lajos felépíttette a kastélyt, ez lett a francia politikai élet központja. Helyén eredetileg egy kis méretű, korai barokk vadászkastély állt, melyet apja, XIII. Lajos építtetett. Ezt kezdte el átépíteni és bővíteni 1688-ban a Napkirály megbízásából a művész-hármas: Levau, Lebrun és Le Nötre. A munka első ütemében Levau körülépítette a meglevő kastélyt, s ahhoz csatlakozva egy újabb, nagyobb méretű előudvart alakított ki. Levau halála után Mansart vette át az irányítást. Az addig elkészült épülettömbhöz, mely a jelenlegi kastély kertre néző nagy rizalitja, két oldalról belső udvarok köré elrendezett szárnyakat csatolt, egységesítette a homlokzatokat s felépítette a kápolnát

A versailles-i kastély tulajdonképpen egy megközelítően 500 m hosszú, terjengős épület. Méretei valóban lehengerlőek. Belépéskor a francia királyok sorfala fogadja a látogatókat, komótosan, felségesen, szigorú időrendben állnak. Az uralkodó Louis Quatorze – millió féle megjelenése van: szobor, lovasszobor, portré, csatakép és sorolhatnánk napestig. Felbecsülhetetlen pompa és szigorú rend uralkodik mindenütt. A miniszterek és más méltóságok a kertre néző észak-déli szárnyakban laktak, míg az udvaroncok szobái a falura néztek. A királyi lakosztályok a palota központi részének első emeletén voltak. A királyé északra, a királynéé délre nézet. Minden szeglet freskókkal díszített, aranycirádákkal, selyemtapétákkal, nemesen faragott bútorokkal terhes. A gobelinjeik, a textilfüggönyök kivitelezése is szemkápráztató, ahogy a kilincsek, ajtódíszek, padlók is. A királyi lakosztály termeit a Háború szalonja, a királynő teremsorát a Béke szalonja zárja le.

Hozzászólás